NGF-voorstel FutureCarbonNL niet gehonoreerd
04/07/2023
De adviescommissie van het Nationaal Groeifonds (NGF) heeft het ingediende voorstel van FutureCarbonNL voor Ronde 3 niet gehonoreerd. Dat heeft minister Adriaansens van Economische Zaken vrijdag bekendgemaakt.

Ondanks de strategische kansen die CCU biedt voor Nederland, adviseert de onafhankelijke adviescommissie het kabinet om op dit moment geen middelen toe te kennen aan het voorstel FutureCarbonNL, aldus het NGF in een toelichting. De commissie adviseert FCNL om bij mogelijke nieuwe indiening het voorstel verder te concretiseren en uit te bouwen.

Onderdeel grondstoffentransitie

De commissie ziet kansen voor de ontwikkeling van CCU-technologieën in Nederland, mede gezien de sterke wetenschappelijke en industriële uitgangspositie. Hoewel de kosten hoog zijn, wordt het volgens experts als een noodzakelijk onderdeel van de grondstoffentransitie op lange termijn beschouwd. De commissie erkent de potentie van dit voorstel, dat is gericht is op het genereren van nieuw verdienvermogen voor een industrie die van zeer groot belang is voor de huidige Nederlandse economie.

FCNL betreurt de beslissing van het NGF om af te zien van toekenning van middelen. De komende maanden neemt de kerngroep de tijd om de feedback van de adviescommissie te analyseren en beraadt zij zich op mogelijke vervolgstappen.

Meer informatie over de beoordeling Ronde 3 staat op de website van het Nationaal Groeifonds.