Nieuws

Factsheet FutureCarbonNL live
Carbon Capture and Utilization, carbontech, recarboniseren, koolstofcirkel sluiten. Allemaal begrippen die voor grote groepen mensen nieuw en onbekend zijn. In FutureCarbonNL komt dit allemaal samen in een ambitieus innovatieprogramma dat draait om het hergebruik van CO2 en CO. In deze factsheet leggen we kort en bondig uit wat FutureCarbonNL is, wat we willen bereiken, op wat voor wijze, met wie en wanneer.

Henk Noorman: CO2 inzetten voor duurzame voedselproductie
De toekomst van koolstof is circulair! Ondergrondse koolstof moet zoveel mogelijk ondergronds blijven. In plaats daarvan moeten we vol inzetten op bovengrondse koolstof. Veel aandacht gaat naar plantaardig materiaal en kunststof-recycle als bovengrondse bron. Maar gezien de grote en toenemende vraag naar koolstofhoudende producten kunnen we niet meer om CO2 heen als derde route, al is het nu nog duur is en vraagt het veel energie.

Deep Branch neemt pilotinstallatie in Rotterdam in gebruik
Deep Branch heeft een mobiele pilot unit in de haven van Rotterdam in gebruik genomen die lokaal afgevangen CO2 omzet in proteïnes via een gasfermentatieproces. In dit Carbon Craft Project werkt Deep Branch samen met OCAP en tomatenkweker Duijvestein.

Kaas van kooldioxide
Het is mogelijk een bacterie zo aan te passen dat hij van kooldioxide, zuurstof en waterstof nuttige grondstoffen produceert voor bijvoorbeeld veganistische kaas of medicijnen. Biochemicus Sandy Schmidt wil deze bacterie voeden met kooldioxide uit afvalgassen van fabrieken. Ze hoopt op financiering van haar onderzoek uit het innovatieprogramma FutureCarbonNL.

Trouw over Direct Air Capture
Machines die broeikasgas uit de lucht opzuigen en opslaan. In Trouw verscheen begin mei een artikel over Direct Air Capture. Aanleiding was de miljoeneninvestering door onder andere kledingbedrijf H&M en zakenbank JP Morgan in de technologie. In totaal heeft een groep Amerikaanse techbedrijven ruim 1 miljard dollar toegezegd om CO2 permanent uit de lucht te halen.

Kooldioxide straks onmisbaar als grondstof
Een Duitse moleculaire systeembioloog die zich sterk maakt voor kansen voor de Nederlandse chemische industrie. Dat ligt niet meteen voor de hand. Toch is professor Matthias Heinemann een belangrijke pleidbezorger van CO2 als grondstof.
Op een duurzame manier plastics produceren uit CO2: vanaf 2030 kan het
TNO wil in 2030 een demonstratiefabriek in gebruik nemen waarmee...
Lees meerAlta start pilot voor CO2-hergebruik
Alta Carbon Technologies , partner van FutureCarbonNL, start op Valuepark...
Lees meerNGF-voorstel FutureCarbonNL niet gehonoreerd
De adviescommissie van het Nationaal Groeifonds (NGF) heeft het ingediende...
Lees meerCarol Xiao: Is koolstof het probleem?
Koolstof is overal aanwezig in ons dagelijks leven, zoals energie,...
Lees meer
FutureCarbonNL dient 70% voorstel in bij Nationaal Groeifonds
Gelukt! Vandaag dient FutureCarbonNL de 70% versie van...