Export van CCU-technologie als toekomstig verdienmodel van Nederland
Initiatiefnemers


FutureCarbonNL is een initiatief van:
- Bedrijven (startups, MKB, industrie): Albemarle, Avantium, BASF, Corbion, Deep Branch, DSM, Dow, Kisuma, KLK Kolb, LyondellBasell, Nobian, Photanol, Shell, Twence, Westlake.
- Universiteiten: RUG, TU Delft, UvA, UT en UU.
- Overige organisaties: VNCI, ISPT, ministerie EZK, TNO, TKI Energie & Industrie, en ChemistryNL.
De Koninklijke VNCI coördineert de aanvraag van het Groeifonds-voorstel, begeleid door een kernteam van bovenstaande organisaties.
Aansluiten?
FutureCarbonNL staat open voor alle partijen en stimuleert open samenwerking tussen de deelnemers. Het programma streeft naar de beste ideeën en concepten om de grote uitdagingen van het reduceren van CO2 en CO in de kringloop op te lossen.
Wil jij je als expert, bedrijf of start-up ook aansluiten bij ons ambitieuze innovatieprogramma? Neem dan contact met ons op via info@futurecarbon.nl

Matthias Heinemann
Rijksuniversiteit Groningen
“Dit is een grote kans voor Nederland. Met een boost van het Nationaal Groeifonds kan ons land wereldwijd koploper worden in Carbon Capture and Utilization-technologie. We hebben alles in huis om dit te realiseren: goede scheikundigen aan onze kennisinstellingen die hier al mee bezig zijn, chemische industrie die wil transformeren en investeren en groene energie om de technologie te demonstreren. Maar misschien nog wel het belangrijkste is dat we ontzettend goed zijn in samenwerken, en dat is een absolute voorwaarde voor het ontwikkelen van CCU-technologie en waardeketens!”

Wouter Meiring
Shell
“FutureCarbonNL is van ons allemaal. Omdat de CCU-technologie keihard nodig is voor Nederland en de rest van de wereld. We moeten onze energie en producten niet meer uit de grond halen, niet meer fossiel, maar circulair. Dat hebben we ook met elkaar afgesproken in het Klimaatakkoord.”

Wim de Jong
Twence
“Je moet niet aan het eind van het transitiepad beginnen, maar een brug bouwen om over het pad te kunnen lopen. En dáár zijn wij nu mee bezig; we staan voor een gigantische opgave en moeten samen innovaties ontwikkelen, die we over een aantal jaar kunnen toepassen. Twence wil CO2 hergebruiken. We verkennen met een start-up de technologische ontwikkelingen om CO2 met behulp van elektriciteit en water om te zetten in mierenzuur. We verwachten in 2023 een eerste testinstallatie te draaien.”

Wim Verstappen
Carbyon
“Wij hebben graag deelgenomen aan de totstandkoming van het Groeifondsvoorstel van FutureCarbonNL. Carbyon haalt CO2 rechtstreeks uit de lucht en FutureCarbonNL biedt allerlei mogelijkheden om van non-fossiel CO2 ‘toegevoegde waarde producten’ te maken. Van plastics tot hernieuwbare brandstoffen en bijvoorbeeld proteïne, dat belangrijk is voor de voedselvoorziening; niet alleen in Nederland maar in de hele wereld.”

Melle Sijbrandij
InnovationQuarter
“Wij steunen het FutureCarbonNL-voorstel omdat dit in de essentiële push voorziet om Nederland voorloper te kunnen maken in de circulaire koolstofeconomie. In samenwerking met FutureCarbonNL helpt InnovationQuarter bedrijven verder die de benodigde technologieën ontwikkelen voor deze sector. Onder andere door het begeleiden van, en het investeren in veelbelovende startups.”

Peter Remco Vellinga
BASF
“FutureCarbonNL is de missing piece in de materialentransitie, omdat we hiermee een laatste bron van koolstof adresseren naast recycling en bio-based. Voor ons is het belangrijk omdat wij als bedrijf ook zoeken naar nieuwe, alternatieve bronnen van koolstof. En we kunnen met verschillende producten en technologieën, zoals katalyse, hier een goede bijdrage aan leveren.”

Martijn de Graaff
TNO
“Nederland kan de proeftuin en launching customer worden met CCU-technologieën, waarvan de hele wereld kan profiteren. Voor een circulaire en CO2-neutrale economie van de toekomst is kennis, ervaring en nieuwe technologie nodig. En die hebben wij in Nederland volop; gerenommeerde universiteiten die wereldleider zijn in katalyse en het bedenken van nieuwe slimme integratie-concepten, toegepaste kennisinstellingen en start-ups die dat kunnen vertalen naar first of a kind pilots, en een industrie met ervaring in opschalen en het efficiënt bedrijven van hightech chemische processen.”
CCU-projecten gezocht!
Werk jij of werkt jouw organisatie aan onderzoek of ontwikkeling van conversietechnologieën die CO2 en CO benutten als circulaire grondstof, of overweeg je hier binnenkort mee te starten? Meld je project dan hier aan.De Koninklijke VNCI coördineert de aanvraag van het Groeifonds-voorstel, begeleid door een kernteam van de volgende organisaties:















