De missie van Photanol is om de chemische industrie te veranderen door fossiele bronnen te vervangen door CO2. Dat doet Photanol met cyanobacteriën – eencellige organismen die door middel van fotosynthese (zon)licht en CO2 gebruiken om te groeien en organische chemicaliën te produceren. Deze circulaire chemicaliën zijn de bouwstenen die we nodig hebben om producten als biologisch afbreekbaar plastic, gezondheids- en schoonheidsproducten en zelfs duurzame brandstof te creëren.

Circulaire chemische industrie
Deze technologie vervangt de energie intensieve processen en fossiele grondstoffen die momenteel voor dit soort chemicaliën worden gebruikt. De methode van Photanol maakt dus de weg vrij voor een circulaire chemische industrie. Photanol, door het World Economic Forum uitgeroepen tot technologiepionier, bevindt zich momenteel in de opschalingsfase. Het heeft een pilot fabriek in Prodock (Amsterdam) en een industriële pilot fabriek in Delfzijl, die ongeveer honderd keer zo groot is. In de industriële pilot fabriek in Delfzijl is Photanol bezig met het optimaliseren van de balans tussen investering en rendement voor commerciële efficiëntie.
Uitvinding
De technologie van Photanol is gebaseerd op een uitvinding van twee voormalig hoogleraren van de Universiteit van Amsterdam, Joost Teixeira de Mattos en Klaas Hellingwerf. Ze combineerden hun kennis over fermentatie en cyanobacteriën om het idee van celfabrieken te ontwikkelen. Photanol is inmiddels met ongeveer 35-40 mensen, veruit de meerderheid nog steeds aan de technologie kant en bestaande uit twaalf verschillende nationaliteiten.
Strategische partnerschappen
Daarnaast heeft de samenwerking tussen instellingen, startups en bedrijven de groei van Photanol gestimuleerd. Door strategische partnerschappen aan te gaan met Corbion en Nouryon kon Photanol de natuurlijke productie van organische zuren bewijzen en vooruitgang boeken met het opschalen van deze processen in de fabriek in Delfzijl. Daarnaast werkt Photanol samen met plastic folie producent Renolit om ethyleen en propyleen te ontwikkelen.
Ook dragen samenwerking met kennisinstituten als het UvA Swammerdam Institute for Life Sciences en Matthias Heineman van de Rijksuniversiteit Groningen bij aan het succes van Photanol door middel van kennisuitwisseling en gezamenlijk onderzoek.
FutureCarbonNL
Photanol neemt tevens deel aan het FutureCarbonNL initiatief aangezien de ambities van dit programma nauw aansluiten bij de bedrijfsstrategie. We verwachten dat onze positie in de waardeketen van CO2 als grondstof naar chemicaliën en afgeleide producten en materialen wordt versterkt door de samenwerkingen met relevante partners in dit consortium.
Voor meer info: https://photanol.com/