Trouw over Direct Air Capture
16/05/2023
Machines die broeikasgas uit de lucht opzuigen en opslaan. In Trouw verscheen begin mei een artikel over Direct Air Capture. Aanleiding was de miljoeneninvestering door onder andere kledingbedrijf H&M en zakenbank JP Morgan in de technologie. In totaal heeft een groep Amerikaanse techbedrijven ruim 1 miljard dollar toegezegd om CO2 permanent uit de lucht te halen.

In Trouw komt ook FCNL-partner Nederlandse Carbyon aan het woord. De startup uit Eindhoven won vorig jaar als één van de vijftien bedrijven prijzengeld van Elon Musk als veelbelovend bedrijf in dit veld. Oprichter Hans de Neve noemt de investering van 1 miljard – die overigens niet naar Carbyon gaat – belangrijk voor de sector, maar hij geeft aan dat het opmerkelijk is dat de grootste steun van het bedrijfsleven komt.

Juist Nederlandse en Europese overheden moeten volgens De Neve deze technieken stimuleren. “De wereld heeft dit nodig. Er zijn wel wat subsidies, maar dat het geen speerpunt is in beleid, vind ik opmerkelijk.” Hij ziet dat overheden afwachtend zijn, waarschijnlijk tot de magische prijs van ‘honderd euro per ton CO2’ bereikt is. “Maar dat is een kip- en ei verhaal, want zonder steun kan je nooit de ontwikkeling versnellen”, aldus De Neve in Trouw.

Lees hier het hele artikel van Trouw