Vierde ronde Nationaal Groeifonds tot nader order gestaakt
11/04/2024
Het Nationaal Groeifonds is tot nader order gepauzeerd. Minister Micky Adriaansens (EZK) besloot hiertoe nadat de Tweede Kamer een motie van D66 om het fonds te blijven ondersteunen, had verworpen. De vierde ronde waarbij in totaal 3,4 miljard euro beschikbaar zou komen – eerder al uitgesteld tot 1 juni – staat nu dus in de ijskast.

Erik Verbrugge, namens de VNCI lid van het kernteam van FutureCarbonNL vindt het jammer dat er zoveel onduidelijkheid is over het Nationaal Groeifonds. Hij onderstreept het belang van het NGF voor duurzame groei in Nederland. “Ik hoop dat geen afstel is, maar slechts uitstel. Consortia staan nog steeds te trappelen om door te pakken. Het is van groot belang dat de politiek doorgaat met de investeringen in innovatie via het NGF. Deze leiden immers tot duurzame economische groei, nodig voor een welvarend Nederland met een goed vestigingsklimaat.”

Het Nationaal Groeifonds is in 2020 opgericht. Met 20 miljard euro wilde het kabinet tot 2025 investeren in projecten die bijdragen aan duurzame en structurele economische groei. Met de pauzering van de vierde ronde, komt het Groeifonds voorlopig tot stilstand. Of het fonds door mag gaan, lijkt nu vooral in handen van de vier partijen aan de formatietafel.